Voedselteams

Deze tekst is afkomstig van een informatie-brochure die gemaakt werd door CEMUVO-DE ZEVENDE WERELD. De tekst werd licht aangepast om op een WEB-pagina te kunnen passen. Voor meer algemene informatie kun je ook terecht bij de Vredeseilanden-Coopibo : Duurzame landbouw in België

Voedselteams

Limburg

Een oude band van vertrouwen

Goed voor de boer,
Goed voor de consument,
Goed voor de Derde Wereld,
Goed voor het milieu.

Een Voedselteam is een groep van een vijftiental gezinnen die bij elkaar in de buurt wonen en die samen een rechtstreekse overeenkomst sluiten met boeren of tuinders over de afname van groenten, zuivel, brood, fruit,...


Doelstellingen van Voedselteams

Het model van Voedselteams bevordert een gezonde voedselproductie voor mens en milieu, afkomstig van landbouwbedrijven die produceren op een duurzame wijze. Voedselteams wijst de uitbuiting van de Derde Wereld resoluut af en wil een bijdrage leveren tot het herstel van sociale contacten in eigen streek of buurt

Voedselteams zijn ontstaan als antwoord op de toenemende twijfel van heel wat consumenten over de kwaliteit van hun voedsel. Doel van Voedselteams is de vertrouwensband tussen producenten en consumenten te herstellen. Consumenten krijgen weer voeling met de manier waarop het voedsel geproduceerd wordt.

Duurzame landbouw

Voedselteams wil bijdragen tot een duurzame landbouw: een landbouw die economisch leefbaar en sociaal draagbaar is voor de producent, die de natuur respecteert en doe gezonde kwaliteitsproducten voortbrengt. De producenten krijgen een correcte prijs, wat het voor hun haalbaar en aantrekkelijker maakt om op een duurzame manier te produceren.

Streekgebonden

Voedselteams wil zoveel mogelijk een regionale economie herstellen door het promoten van streek- en seizoensproducten. We consumeren steeds meer producten uit de hele wereld, ook als ze hier geproduceerd kunnen worden, met vervuilend langeafstandstransport als gevolg. Import uit Derde-Wereldlanden gaat soms ten koste van de overlevingsmogelijkheden van de mensen daar.

Praktisch

Een voedselteam kiest zelf de producten die het wil bestellen: groenten, zuivel, brood, fruit of vlees. Er wordt gewerkt met vaste bestellingen voor bijv. een maand, waarna men de bestelling kan wijzigen. Voor groenten wordt er gewerkt met kleine of grote verrassingspaketten samengesteld door de producent. Voor alle andere producten, kan iedereen zelf een pakket samenstellen. De producten kunnen, allemaal tegelijk, wekelijks afgehaald worden op een vast moment, op een vaste plaats. Betalen gebeurt via een rekening, voor alles samen. Iemand van het team betaalt hiervan de producenten. De praktische afspraken worden gemaakt op de startvergadering, waar de producenten ook hun bedrijf voorstellen en hun producten laten proeven. Dan wordt er gestart voor een proefperiode van twee of drie maanden en als alles vlot loopt, doet het team daarna verder voor één jaar, twee jaar, ....

Netwerk Voedselteams

Voedselteams is een initiatief van ELCKER-IK als vormingsorganisatie, en VREDESEILANDEN-COOPIBO als Derde Wereldorganisatie. Zij hebben het model vorm gegeven en coördineren het Netwerk Voedselteams dat alle bestaande teams groepeert.. In Limburg werken de volgende organisaties mee aan Voedselteams: Vredeseilanden-Coopibo, CEMUVO (Centrum voor Mundiale Vorming) en VAC (Vlaams Agrarisch Centrom).

Het initiatief krijgt steun van provincie Limburg.

Contactadressen

Overige regio's:


Doe mee met Voedselteams

Wil je meedoen aan ons voedselteam ? Contacteer dan Cemuvo-De Zevende Wereld (zie adres hierboven). (Een mail naar ons toe mag natuurlijk ook.)

Is er geen voedselteam in je buurt, en wil nagaan of het mogelijk is om een nieuw voedselteam te starten ? Contacteer dan ook Cemuvo-De Zevende Wereld. Daar krijg je dan alle nodige informatie. Ook wanneer je het niet ziet zitten mee een voedselteam te starten, maar als je toch interesse hebt, is het nuttig om dit te laten weten.





Home - Voedselteam © 1/8/2000 door Stijn Helsen. email: SHelsen@compuserve.com